Narozeninový dort? A co jej vyrobit doma a levněji!

Není dnes výjimkou, že za potažený dort vyšplhá částka od 1000 Kč, což rozhodně v celkovém rozpočtu na narozeninovou párty není zanedbatelnou položkou. Ne každý si tedy může dovolit koupit dort v cukrárně.
dort pro mámu.jpg
Existuje, ale levnější varianta a tou je, zkusit to doma a sami. Není to zdaleka tak nesplnitelné přání, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na internetu najdeme mnoho instruktážních videí, které nás krok po kroku budou navádět v přesném postupu. Stačí mít doma kvalitní suroviny a spotřebiče a jde to téměř samo. Tip na výběr potřebného mixéru najdete zde: .
Koneckonců upéct samotný dortový korpus nebo chcete-li těsto, není až taková věda. Většinou naše úvahy o domácím pečení končí přesně v momentě, kdy si začneme představovat, jak bychom onen zázrak asi vyzdobili, nedej bože se pokusili něco vymodelovat z marcipánu.
Ale nepřeskakujme rovnou ke zdobení, protože základem dobrého dortu je promazání krémem. Aby byl chutný je nutné opět zvolit nejen kvalitní suroviny, tedy nikoli margarín místo másla či pomazánkové máslo místo pravého mascarpone, ale také správný pracovní postup. Jakmile necháme krém pořádně vychladit, můžeme korpus prokrojit, ideálně pomazat marmeládou nebo alespoň cukrovým rozvarem či pokapat rumem, aby byl vláčný a můžeme se pustit do mazání.
mixer na těsto.jpg
A teď ono zmiňované dokončení díla. Nikdy nezdobíme dort dokud není pořádně vychlazený a to ideálně přes noc. Uvidíte sami, že v tu chvíli se s ním mnohem lépe pracuje. Jakou vizuální stránku zvolit je velmi individuální, ale můžeme sáhnout třeba po obrázku z jedlého papíru, nebo postačí i čerstvé ovoce, které přelijeme želatinou. V oblibě jsou poslední dobou také tzv. nahé dorty, tedy žádný krém z vnější strany a je pouze dozdobený ovocem či různými sladkými pochutinami jako např. makrónky, čokoládové bonbóny apod. Další variantou jsou třeba cukrářské piškoty, které naskládáme kolem dortu a svážeme mašlí a pokud se necítíte ani na tyto varianty, jednoduše polijeme dort čokoládou a máme hotovo.
Odměnou za tento počin nám budiž nejen radost z ušetřených peněz, kdy se s náklady dostaneme cca na třetinu až polovinu ceny, ale také radost obdarovaného, že jste si s tím dali práci.